TOP 5 vaelluskohdetta uusille harrastajille



Haluaisitko lähteä kokeilemaan vaeltamista, muttet vielä omaa kovin paljon kokemusta? Listasin omasta mielestäni parhaat reittivinkit tuoreille vaeltajille, jotka hakevat elämyksiä sopivan haastavissa maastoissa sulan maan aikaan. Vaeltamisen voi aloittaa aivan kotinurkilta muutaman päivän reissuilla, mutta jossain vaiheessa tulee ehkä tarve tehdä se "iso reissu", jolla todella testataan onko tässä se oma intohimo vai tuleeko kiire kotiin? 

Kaikki kohteet ovat minulle tuttuja, joten kysy ihmeessä lisätietoja jos innostut jostain! Todetaan nyt varmuuden vuoksi myös se, että kaikki kohteet sopivat toki myös kokeneemmille retkeilijöille, ja niihin saa paljon lisäsisältöä lähtemällä niin sanotusti omille poluilleen.


Kuva lainattu Luontoon.fi


Koli - Ei niin hirveän kaukana




Kolille on kohtuullinen ajomatka lähes joka puolelta Suomea. Perinteinen Herajärven kierros kulkee Pielisen rantamilta Herajärven ympäri vaihtelevissa maisemissa. Reitin kohokohtia ovat korkeat vaarat ja kallioiset huiput, tunnelmalliset metsätaipaleet ja rauhalliset perinnemaisemat. Reitin varrella on lukuisia eri majoitusvaihtoehtoja aina lakanamajoituksesta lähtien. Suosituin lähtöpiste reitille lienee Ukko-Koli.

Kolin maastossa saa varautua juurakkoisiin reitteihin ja ylös-alas sahaavaan maastoon. Muutama tiukka nousu ja jyrkähköjä laskuja, mutta ei mitään kovin pahaa. Kannattaa laittaa nilkkaa hyvin tukevat ja pitäväpohjaiset kengät. Vesihuoltoa joutuu miettimään vähän reitin vesipisteiden mukaan. Maisemat on upeat!

Lisää Kolista Luontoon.fi


Pallas-Hetta kuljettaa avotunturissa




Pallas - Hetta (tai Hetta - Pallas) on hyvin merkitty mutta haastava vaellusreitti, joka kulkee upeilla avotunturialueilla Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Reitti on 55 kilometrin mittainen, ja matkan varrelta löytyy telttapaikkoja ja erätupia. Sekä Hetasta että Pallakselta löytyy autonsiirtopalveluita, ja kummatkin pisteet ovat saavutettavissa julkisella liikenteellä. 

Lukuisissa ylä- ja alamäissä on jalat kovilla, mutta maisemat huipulla palkitsevat. Kesällä ja alkusyksystä reitillä on paljon muitakin kulkijoita, mikä toisaalta parantaa sen turvallisuutta. Kunnon kuorivaatteet ja tukevat kengät suositeltavat. Harkitsisin myös sauvojen mukaan ottamista mäkien valloittamiseen.



Se perinteinen Karhunkierros



Karhunkierroksen Pikku-Karhu lienee monelle ensimmäisiä Pohjois-Suomen retkikokemuksia. Aivan ei olla vielä lapissa, mutta maisemat ovat upeat. Karhunkierros on pituudeltaan 80 kilometriä, ja siitä on helposti kuljettavissa myös lyhyempiä pätkiä (55 km, 32 km jne). Majoitusvaihtoehtoja on reitin varrella kohtuullisesti, joskin oma teltta on suositeltava reitin suosion vuoksi. Linja-autoyhteydet reitin lähtöpisteisiin ovat hyvät. 

Karhunkierroksen reitin varrelta löytyy vähän kaikenlaista. On isoja nousuja, metsätaipaleita, juurakkoa ja suota. Upeita koskia, kallioita ja metsätiepätkiä. Tunturissa avoimilla paikoilla tulee kylmä ilman kunnollista suojaa sateelta ja vedeltä. Myöskin kenkävalintaan kannattaa satsata. 

Lisää Karhunkierroksesta Luontoon.fi.



Tunnelmallinen Salamajärvi kutsuu yhä uudelleen



Keski-Suomesta löytyy upea erämainen Salamajärven kansallispuisto, jonka laajat suomaisemat, kivikkoiset järvet ja synkät metsät kutsuvat tutkimusmatkalle. Alueen läpi kulkee yli 100 kilometriä pitkä Peuranpolku, mutta aloitteleville retkeilijöille suosittelen lämpimästi 58 km:n mittaista Hirvaan kierrosta. Rengasreittinä se on logistisesti helppo järjestellä, ja reitti on merkitty maastoon selkeästi. Matkan varrelta löytyy kaivoja joista ottaa juomavettä, ja matkalla on myös laavuja ja tupia joissa yöpyä. Oman teltan varaaminen on suositeltavaa. 


Hirvaan kierroksella on joitakin kivikkoisia kohtia, jotka ovat märällä kelillä liukkaita. Samoten pitkospuut ovat petollisen niljakkaita. Alueella pärjää hyvin järkevällä ulkovaatetuksella ja vedenpitävillä kengillä. 




Lempeä Lemmenjoki




Lemmenjoki on ennen kaikkea historiallinen vaelluskohde, jossa perinteinen kullankaivuu on edelleen läsnä. Lemmenjoella on vahva tupaverkosto ja hyvin merkityt kulkureitit, ja jokivene kuljettaa vaeltajia kumpaankin suuntaan jokea pitkin. Njurkulahdessa sijaitsee hyvä lähtöpiste reiteille. Merkittyjä reittejä löytyy noin 60 kilometriä. Lemmenjoen helposti seurattava ja turvallisuutta luova figuuri lipuu vaeltajan ohitse korkean rantatörmän alapuolella. Vaeltaja pystyy seurailemaan jokea ja tekemään pieniä pistoja pois jokivarresta ilman suurempaa eksymisen vaaraa. 

Maasto on pääosin helppokulkuista mutta märän kelin sattuessa vedenpitävät kengät ja vaatteet ovat suositeltavia. Alueelta löytyy myös avotunturia, jossa tuuli on melko ottavaa. 

Lisää Luontoon.fi.


Mitäs pidit vinkeistä? Oliko näistä hyötyä? 


Mikäli haluat nopsaan tiedon uusista julkaisuistani klikkaa "tykkää" -nappia Luontoloinen Facebookissa


Minut löytää myös Instagramista

6 kommenttia

  1. Meidän ois ensi kesänä tarkotus lähteä vaeltamaan Hetta-Pallas ja näin ensikertalaisina varusteet mietityttävät. Tarviiko olla järeät vaelluskengät vai riittääkö kevyempi malli? Maksaako kevyt, toimiva teltta oikeasti yli 100 euroa? Tarvitsenko tosiaan merinovillaisia alusvaatteita? Voiko juoksutrikoissa vaeltaa tai kuumalla farkkushortseissa? Opiskelijabudjetti kun on aika pieni, niin ei ole satasia laittaa yhteen varusteeseen. Koska ei ole takeita vaellusharrastuksen jatkumisesta, yhteen reissuun ei viitsi käyttää valtavasti rahaa. Näitä ajatuksia on herännyt tässä reissua miettiessä, olisi kiva kuulla näkemyksesi asiaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulit kommentoimaan. :)

      Tiedän monia jotka ovat kulkeneet Hetta-Pallaksen kevyemmillä kengillä, ja aion itsekin lähteä sinne juoksemaan maastolenkkareilla heinäkuussa. Nilkkojen puolesta suosittelen vähintään niitä medi-vartisia kun on mäkiä ja epätasaista maastoa, mutta uskoisin että matalammillakin pärjää ihan hyvin.

      Teltta on kyllä melko hintava hankinta. Voisitko vuokrata sen jostain? Esimerkiksi Suomen ladun alajaostot vuokraavat telttoja varsin edullisesti (jäsenille tyyliin 20 €/viikko täällä Kokkolassa). Käytettynäkin voi saada hyvän teltan edullisesti. Tästä aiheesta minulla onkin tulossa pian blogipostaus.

      Et tarvitse merinovillaa, pärjää ihan hyvin ilmankin. Niitä voi hommata sitten myöhemmin jos haluaa lähteä "kikkailemaan".

      Juoksutrikoot on itse asiassa tosi kivat vaeltamiseen eli ehdottomasti niillä liikkeelle. Ne ei ole kovin kestävät eli kannattaa varautua housurikkoon jos kaatuu.

      Nykypäivänä markkinoidaan vaeltamista niin hirveän monimutkaisesti. Kyllä sitä pärjää ilman supervarusteluakin. Itsekin aloitin homman tosi pienestä opiskelijabudjetilla ja ostin vähitellen käytettyä ja päivitin sitä mukaa kun oli varaa. Tosi hauskaa reissua teille ja kysy ihmeessä jos tulee jotain muuta mieleen! :)

      Poista
  2. Kiva postaus! :) Tuntureilla varttuneena täytyy todeta, että olen kanssasi samaa mieltä - vaeltamaan pääsee ihan ilman järkyttävän hintaista varustelukierrettä. Tukevat kengät on hyvä olla olemassa, varsinkin jos ei ole tottunut liikkumaan kivikkoisessa ja paikoitellen jopa haastavassakin tunturimaastossa, mutta toki reitit vaihtelevat hyvin paljon. Jalkinevalintojen lisäksi sääolosuhteiden mukainen pukeutuminen on missä tahansa liikkumismuodossa olennainen juttu (tuntureilla liikkuessa on hyvä varautua jopa voimakkaaseen tuuleen). Tärkeintä kuitenkin on, että nauttii uskomattoman upeista maisemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva kun tulit kommentoimaan! :) Se on kyllä juuri näin että vähemmälläkin pärjää. Vaeltamiseen voi lisäillä myöhemmin pientä "luksusta" tällä niin sanotulla varusteurheilulla, mutta pakollista se ei ole. :)

      Poista
  3. Uutena lukijana täällä heti kommentoimassa. Täällä kirjoittelee 23-vuotias neiti, jonka vaellus-innostus nosti päätään. Kiitos kivasta postauksesta!

    Itse olen ollut elämäni aikana (olin teini-ikäinen) yhdellä kunnon vaelluksella, josta on jäänyt aika kurja maku suuhun. Siksi nykyään tulee tehtyä vain päiväretkiä, jotka ovat pituudeltaan max. 15km.

    Olen mieheenikin saanut istutettua ajatusta retkeilystä ja ajatuksena olisi kesällä tehdä n. 4 vuorokauden reissu johonkin päin Suomea. Lappi houkuttelisi ja ehkä eritoten UKK. Mutta; haluaisimme ensimmäisen reissumme toteuttaa niin, että yöpyisimme pienen matkan päästä autolta, josta sitten pääsisi tekemään erilaisia päiväretkiä ja kävelyjä. Kuitenkaan yöpymättä mökeissä/hotelleissa, vaan ihan omassa teltassa. Osaatko yhtään sanoa onko tälläiselle mahdollisuutta edes toteuttaa? Jos on, niin mitä paikkaa suosittelisit?

    Seuraavaksi taidan lukaista muitakin postauksiasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja tosi kiva kun löysit blogiini!

      Kuulostaa kyllä järkevältä ajatukselta, jos pidempi reissu heti alkuun vähän epäilyttää. Heti ensimmäisenä tulisi mieleeni Käsivarren erämaa-alue ja Mallan luonnonpuisto. Siellä pääsee nopeasti "pelipaikoille", ja voi tehdä monta erilaista vaellusta Suomen, Ruotsin ja Norjan puolella. Kolmen valtakunnan rajapyykki on hieno nähtävyys, ja Haltin suunnalla voi käydä Saarijärvellä (ja vaikka yöpyä siellä), Termiksellä jne.

      Myös UKK-puistosta löytyy kivoja kohteita, jos pitää majapaikkaa Kiilopään lähettyvillä. Siitä voi käydä vaikka Ruijanpolulla, Rautulammella, Suomunruoktulla jne.

      Poista

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.