Valjakolla vaellukselle


Välillä tuntuu siltä että nyt on haukattu liian suuri palanen, ja välillä innostus läikkyy sisällä ja suunnitelmat lentävät päässä. Kuinkahan meidän käy; päästäänkö reissuun ja sujuuko kulku? Seuraa varuste- ja valmistautumispohdintaa koiravaljakolla vaeltamisesta. 

Varustelistauksessa on huomioitava sekä ajajan että koirien varusteet. Mukaan otetaan perussetti talvivaellustarvikkeita (katso yläpalkin varusteet) ja niiden lisäksi kasa erikoisvarusteita joista lista alempana. Meillä on suunnitelmissa kulkea kokoonpanolla koiravaljakko+ajaja+hiihtäjä, eli hiihtäjä ottaa vetoa valjakolta (ja avaa latua tarvittaessa) ja rekeen sijoitetaan kahden ihmisen ja koirien varusteet. Omista koirista mukaan lähtee hyvä nelikko, mutta ajatuksena olisi löytää jostain muutama lainakoira vahvistukseksi. Suunatana on siis Käsivarren erämaa-alue ja kulkupolitiikkana perusleiriin pääseminen jonnekin Meekon seutuville, ja siitä kevennetyillä varusteilla päiväretkiä. 

Riskinarviointia tehdessä on varauduttava ainakin seuraaviin tilanteisiin: 

  • Valjakon karkaaminen
  • Koirien tai ihmisten loukkaantuminen
  • Kunnon riittämättömyys
  • Huono keli
  • Eksyminen

Valjakon karkaaminen on iso riski johon on melko vaikea varautua. Kotioloissa käytän aina kahta ankkuria ja noudatan suurta huolellisuutta toimissani, mutta silti karkaaminen voi tapahtua esimerkiksi kaatumisen myötä. Hyvällä tuurilla raskas reki hidastaa kumollaan vauhtia sen verran että valjakon saa pysähtymään. Myös perässä roikkuva sieppausköysi voi auttaa kiinnisaamisessa. 

Mutta reki voi myös pysyä pystyssä ja liukkaalla kelillä koirat vilahtavat pitkälle mikäli eivät kuuntele käskyjä. Varsinkin alkumatkasta kun virtaa on paljon joutuu varautumaan myös siihen että koirien korvat eivät ole ihan terävimmillään. Pahimmillaan alamäessä reki voi jyrätä koiria alleen ja aiheuttaa loukkaantumisia. Jalkapatikassa tunturissa ilman varusteita voi myös olla aika huono asia. Tämän takia tiettyjen varusteiden pakkaaminen omaan selkään ja taskuihiin on ehdottoman tärkeää. Valjakon karkaamiseen varaudutaan harjoittelulla ja huolellisuudessa, sekä ehjillä ja laadukkailla varusteilla.

Kärkikaksikko eli johtonartut. Äly ja väläys...

Loukkaantumisiin varaudutaan ensiaputarvikkeilla. Pienellä valjakolla liikkuessa koirien loukkaantuminen tai hyytyminen on ongelma, sillä raskas reki tarvitsee koiria liikkuakseen ja rekipussiin laitetut toipilaat tuovat vielä lisäkuormaa. Siksi neljällä koiralla lähteminen on melkoinen riski vaikka koirien voimat nippanappa riittäisivätkin. Toivottavasti löydetään jostain vähän vahvistusta porukkaan. Koiria ollaan ajettu sen minkä kelit on sallineet. Eli syksyllä paljon vähemmän kuin normaalisti mutta onneksi nyt vuodenvaihteen jälkeen on riittänyt lunta. Ollaan tehty paljon raskaita mönkijätreenejä ja pitkiä hidasvauhtisia rekiajeluita. Vauhtia ei nyt haeta vaan kestävyyttä ja voimaa. Lähempänä reissua treenataan ajatuksella 4 päivää ajelua ja pari päivää lepoa, niin tottuvat matkantekoon.

Huono keli voi tarkoittaa tuolla myrskyä, murkukeliä, todella kovaa pakkasta, pehmeää ja upottavaa lunta jne. Meillä on mukana oma majoite jossa nukutaan kaikki yöt. Eli tupiin ei ole tarkoitus turvautua. Koiria varten otetaan lapio ja saha joilla voidaan tarvittaessa tehdä suojavallia tuulta vastaan ja koirat saavat lämpimät manttelit päälleen leirissä. Varataan myös riittävästi muonaa mukaan sekä ihmisille että koirille jotta matkan hidastuminen tai keskeytyminen ei ole ongelma.


Eksymiseen ollaan varauduttu tietenkin suunnistustaidoilla, ja otetaan mukaan ainakin yksi GPS-laite johon syötetään varmuuden vuoksi tupien koordinaatit. Turvana on myös Spot-hätälähetin jolla voidaan kutsua apua ja informoida kotijoukkoja matkan etenemisestä. 


Valjakon varustelista

Tobogan-rretkireki + rekipussi
Jalaksen korjausvälineet (pari rimaa, ruuveja)
Ohutta narua sidoksiin

Termospullo x 2
Kuivamuonaa (energiapitoista)
Kuivattu jauheliha
Koiranmakkara välipaloiksi
Ruokakupit (metalliset)
Ämpäri

Tossuja
Manttelit
Valjaat + 2 varavaljaat
Liinat + 2 seisinkiä
Varaliinat
2 alppilukkoa
Reissuketjut
2 lumiankkuria
Sieppausköysi
Pikalukkoköysi

Ideaaliside
Itseliimautuva side
Rimadyl-kipulääke
Desifiointiaine
Steriilit taitokset
Nutrisal-nesteytyslääke
Tehobakt-maitohappovalmiste
Attapect-ripulilääke

Vetovaljaat hiihtäjälle (veto sieppausköydestä)
Ohjauskaarirukkaset

Koirien juomapolitiikka hoidetaan bensakeittimellä lunta sulattamalla mikäli ei satu sellainen tuuri että löydetään virtaavaa vettä. Juostessaan koirat haukkovat lunta ja nesteyttävät itseään osittain siten. Vielä on testaamatta paljonko otetaan ylimääräistä bensaa mukaan tähän touhuun. Meillä ihmisillä sitä kuluu litran verran vuorokaudessa, ja epäilen että saadaan varata melkein toinen mokoma koiria varten. Bensakeittimiä meillä on kaksi + varapumput ja pullot. Koirille varataan omat termarit vettä varten. 


Tästä kuvasta reissulle on osallistumassa kaikki muut paitsi iso ruskea koira keskellä joka jää pitämään taloa pystyssä. Vasemmassa reunassa poseeraava Egil on myös lähdössä. <3 

Kuivamuonaksi otetaan samaa sorttia mitä syötetään kotosalla, joka on talviaikaan jo valmiiksi energiapitoista. Siihen lisätään kuivattua jauhelihaa sekä vettä. Tauoilla snäksään koirat koiranmakkaralla jonka tiedän maistuvan hyvin. 

Valjakkoajo eroaa esimerkiksi hiihtämisestä siinä että suurin osa ajasta seistään paikallaan jalaksilla ja koitetaan pysyä lämpimänä. Varusteiden suhteen tämä asettaa haasteita, sillä usein pikkupakkaisillakin tuppaa tulemaan vilu kun seisoo paikoillaan. Ylämäissä joutuu usein auttamaan ja silloin tuhti vaatekerros pistää hikoilemaan. Ääreiset eli jalat, kädet ja pää on suojattava hyvin.


Tarkoitus olisi suorittaa lähiaikoina testivaellus jonne otetaan koko varustearsenaali mukaan testattavaksi. Silloin viimeistään näkee että onko tässä mitään järkeä. :) 





Ajatuksia? Vinkkejä? Ohjeita? Mitä unohdettiin? Nyt sopii neuvoa oikein urakalla sillä kokemusta vastaavista reissuista ei ole. Vähän jo jännittää! 




Seuraa Instagramissa/Facebookissa

Lähetä kommentti

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.